Ε1.1 – Συνεντεύξεις και συναντήσεις εργασίας με ομάδες χρηστών [M1-M3]
Περιλαμβάνει τη διαμόρφωση των ομάδων εργασίας με στόχο τη διεξαγωγή συνεντεύξεων και συναντήσεων εργασίας. Οι παραπάνω ενέργειες θα μας επιτρέψουν να αναλύσουμε τις ανάγκες των χρηστών και να καθορίσουμε τις απαιτήσεις του συστήματος. Οι συναντήσεις εργασίας θα έχουν ως βάση την παρουσίαση και ανάλυση των συστημάτων υποβοήθησης που είναι διαθέσιμα στην αγορά (ώριμες λύσεις αλλά και ερευνητικά πρωτότυπα), ώστε να προσδιοριστεί η επιπλέον λειτουργικότητα που είναι αναγκαία για την ενίσχυση της αυτονομίας των ανθρώπων με μειωμένη όραση. Συγκεκριμένα, μερικά από τα παραπάνω συστήματα που έχουν ήδη εντοπιστεί και θα αξιοποιηθούν στα πλαίσια της E1.1, είναι τα ερευνητικά συστήματα που έχουν παρουσιαστεί από τους (Poggi and Mattoccia, 2016), (Boschini et al., 2016), (Zientara et al., 2017) καθώς επίσης και τα πρωτότυπα όπως το eSight και Seeing AI. Οι ομάδες χρηστών θα διαμορφωθούν μέσω της στενής συνεργασίες που διατηρεί η ΜΑΘΑΑΕ με το Κέντρο Εκπαίδευσης & Αποκατάστασης Τυφλών Θεσσαλονίκης.
Ε1.2 – Καθορισμός των απαιτήσεων μηχανικής όρασης και διεπαφής επικοινωνίας [M1-M6]
Ως αποτέλεσμα της Ε1.1 θα προκύψει ν μια σειρά από απαιτήσεις για την οπτική αναγνώριση σε σημασιολογικό επίπεδο, καθώς επίσης και σε σχέση με την επικοινωνία χρήστη-συστήματος. Στόχος της Ε1.2 είναι να περιγράψει, να τεκμηριώσει και να ιεραρχήσει τις απαιτήσεις του συστήματος ώστε να αποτελέσει τον οδηγό για την έρευνα και ανάπτυξη που θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια των ΕΕ2-4. Σημαντικό στοιχείο της Ε1.2 είναι η ιεράρχηση των απαιτήσεων ως προς τη σημαντικότητά τους, καθώς και η μετατροπή τους από απαιτήσεις χρηστών σε απαιτήσεις συστήματος που προϋποθέτει εξειδίκευση στη ανάπτυξη αλγορίθμων και στο σχεδιασμό διεπαφών.
Ε1.3 – Εκπαίδευση των χρηστών στη χρήση του συστήματος () [M13-M20]
Καθώς το σύστημα που θα αναπτυχθεί αναμένεται να διαφέρει σημαντικά ως προς τη χρήση του σε σχέση με τα υπάρχοντα συστήματα, ο στόχος της Ε1.3 είναι να ορίσει τις διαδικασίες, να παράγει τα σενάρια και να σχεδιάσει το εκπαιδευτικό λογισμικό που θα επιτρέψει στους τελικούς χρήστες να εξοικειωθούν με τη χρήση του. Το λογισμικό θα καθοδηγεί το χρήστη στις λειτουργίες του συστήματος και θα περιλαμβάνει ασκήσεις (υπό μορφή παιχνιδιού).